Hoppa till innehåll

Investera i aktier eller fonder – Detta är skillnaden.

Investera i fonder
Skillnader mellan fonder och aktier

En värdepappersfond är en samling av flera aktier. Du får inte välja vilka, utan en fondförvaltare står för allt.

När det kommer till ekonomi köper du ett visst antal enheter för en viss summa pengar, till exempel 10 000 kr. Du säljer sedan för en procentandel av ditt fondägande, till exempel 30 %.

Du kan köpa pengar direkt från en bank, en mäklare eller ett fondföretag. Gör en inköpsorder via internet eller via telefon när du har bestämt dig för det bästa valet för dig. Där anger du fondens namn och det belopp du vill investera. Sedan får du så många andelar i fonden som dina medel tillåter.

Om du är vill veta mer om hur du kan börja investera i aktier så kan vi tipsa om den här sidan: https://investera-i-aktier.se

En aktie är en äganderätt i ett bolag.

En aktie är en äganderätt i ett bolag.

Du bestämmer hur många aktier du vill köpa eller sälja och till vilket pris när det gäller aktier. Aktiekursen fastställs genom att köpare och säljare kommer överens om ett pris.

Du kan bara köpa en aktie som någon annan säljer, och nuförtiden sker den mesta aktiehandeln online.

Du lägger en order om att köpa eller sälja en viss aktie, som varar en handelsdag. Om din köp-/säljtransaktion inte slutförs inom den tidsramen kommer beställningen att raderas. Du kan naturligtvis upprepa beställningen nästa dag eller göra ett flerdagarsköp direkt.

TIPS: Vissa lånar pengar till riktigt bra räntor för att köpa aktier, läs mer om detta här!

Steg-för-steg-instruktioner om hur du investerar i aktier och fonder.

Några punkter kan vara bra att reda ut innan du börjar. Att se över ditt framtids mål och tänka på anledningen till varför du vill börja spara i investera i aktier & fonder. Det andra steget är att överväga vilka typer av risker du är villig att acceptera.

Om du behöver dina pengar i all hast, säg om ett par år, kan det vara bättre att investera i något med mindre avkastning och mindre risk.

Detta säkerställer att dina pengars värde inte har minskat den dagen du vill använda dem. Om ditt mål är längre på vägen, säg om 20 år, kan du ta en större risk i utbyte mot en högre avkastning eftersom statistik visar att aktiemarknaden alltid växer med tiden.


Jämför villkoren som erbjuds av olika mäklare och fondbolag för att hitta vilka som bäst passar dina behov och ambitioner. Varje gång du köper eller säljer en aktie betalar du en mäklaravgift. Istället betalar du en löpande förvaltningsavgift när det gäller fonder.

Dessa kan förändras avsevärt mellan mäklare och företag, och vissa är till och med gratis, så du bör alltid utvärdera olika val innan du fattar ett beslut.
Skapa ett konto hos den spelare du väljer och börja investera!
Det bästa rådet för nybörjare!


Diversifiera dina risker genom att handla på en mängd olika marknadsplatser och sektorer. Aktier och fonder kan också kombineras.

Hur mycket av dina pengar vill du lägga på det?

Du behöver inte göra mycket om du gillar att spara i fonder över tid, men om du väljer att investera i aktier är det viktigt att hålla koll på marknaden och läsa så mycket som möjligt.


Skapa en plan för att göra framtida beslut enklare. Aktiehandel ska inte ske utifrån känslor, utan snarare utifrån resonemang. Bestäm om du vill sälja när värdet på en aktie har stigit med x procent eller minskat med x procent från det att du förvärvade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *