Begravning: så funkar det!

Begravning kan vara en vacker och sorgsen ceremoni. Man tar farväl av en människa som betytt mycket för en. I denna artikel får ni läsa om hur en begravning går till. Begravningar kan se olika ut beroende på vilken religion den avlidne och hens familj hade/har, samt vilket upplägg de anhöriga väljer.

Vad är en begravning och hur ser den ut?

Begravning är en ceremoni där anhöriga tar farväl av den avlidne. Ceremonin kan se olika ut beroende på hur de anhöriga väljer att begravning ska se ut. Saker som kan påverka hur ceremonin går till är oftast tro och religion. Inom dom olika religionerna har man olika upplägg på hur en begravning ska se ut. Inom islam så önskar man att begravningen ska äga rum så snart som möjligt efter dödsfallet, helst inom 36 timmar. Enligt en traditionell kristen begravning så har man delarna ;

  • Bisättning
  • Begravningsceremonin
  • Gravsättning
  • Minnesstund

Bisättning

Bisättning är det som sker innan begravningen. Kroppen placeras i ett kapell. Om familjemedlemmar önskar se den avlidne en sista gång, kan de göra detta vid bisättningen. Vill dom göra detta får de be begravningsbyrån eller ansvariga att man önskar se den avlidne. Detta kan vara ett bra avslut för anhöriga att få se det den som gått bort en sista gång.

Begravningsceremonin

Som nämnt tidigare kan begravningsceremonin se ut på olika sätt och äga rum på olika platser. Vanligast idag är en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. I kyrkan följer man en viss ordning men självfallet finns det utrymmen för musik, diktuppläsning, tal och liknande. En Borgerlig begravning kan dock utformas hur som helst. Sker begravningen i kyrkan är det en präst som ansvarar för ceremonin. Rör det sig om en borgerlig begravning är det istället en borgerlig officiant.

Gravsättning

Kan ske på två olika sätt;

  • Jordfästning
  • Kremering

I Sverige är det idag vanligast med kremering. Önskar man t.ex något miljövänligt alternativ så finns även det. Detta kan vara aktuellt om man vet att miljön var viktig för den avlidne. Man ska alltid respektera den avlidnes önskan.

Minnesstund

Den sista delen av begravningen, är minnesstunden. Detta är den del där begravningsgästerna träffas och minns den avlidna. Under minnesstunden brukar man oftast bjuda på mat eller fika. Dom anhöriga ansvarar för att välja hur minnesstunden ska se ut, och var den ska hållas. Minnesstunden är dock inte obligatorisk. Det finns även situationer då det inte väljs till någon “vanlig” minnesstund, utan dom närmast anhöriga kan hålla en privat minnesstund hemma. Inget är rätt eller fel, utan alla väljer det alternativet som passar dom.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla