Hoppa till innehåll

Hortensia – Skötsel & omplantering

En bild på hortensior

Vem kan glömma hortensiornas ständigt föränderliga blommningar, som blir blåa i sur jord och rosa i jord med mer kalk, vilket framkallar minnen från vetenskapsklasssexperiment med kramellfärg och växter?

Sedan finns det de vita hortensiorna, som har blommor som liknar stora snöbollar och som brukade förvåna oss som spädbarn. De gör fortfarande som vuxna, varför det är så roligt att odla hortensior.

Hortensior är inte bara simpla att odla, men de är också tåliga och resistenta mot de många om inte de flesta ohyror och sjukdomar, vilket gör dem mycket lättare att underhålla. Med så många alternativ att gå på så jag är säker på att du hittar en som är bra för dig.

Hortensior placering & odling

Medan hortensior finns i en mängd olika färger och former, kan de alla vara i sol eller skugga. Men kom ihåg att många hortensior inte tycker om att vara i direkt solljus, så försök att plantera dem där dessa kan få lite kvällsskugga.

Hortensior kan odlas och frodas i en massa olika jord sorter, föredrar en rik och fuktigare jord klarar av att dränera effektivt. Före plantering är det fördelaktigt att ändra jorden med kompost.

Hortensior kan planteras på våren efter att risken för frost har gått. Se till att vattna ordentligt efter plantering. När du väl har planterat dina hortensior, bör du applicera en lager av mull.

Hortensia skötsel

När det gäller behandling av hortensia är vatten avgörande. De uppskattar djupvattning minst en gång i veckan, särskilt när vädret är torrt. Hortensior drar också nytta av ett näringsämne en eller två gånger om året på våren och sommaren.

Hortensia

Instruktioner för beskärning av hortensia

Eftersom det finns så många olika sorter av hortensior kan deras beskärning och behandling variera något. macrophylla och arborescens är de mest populära hortensiavarianterna (H. anomala ).

Det här är typerna med de enorma, globformade blommorna som många av oss minns från vår barndom. Den bästa tiden att beskära detta är på sensommaren.

En annan vanlig hortensia-sort är Oakleaf hortensia (H. quercifolia). Denna sort erbjuder vanligtvis intresse året runt med sin distinkta höstfärg och ekbladiga bladverk. Den tål också torra förhållanden. Tidig vår är den perfekta tiden att beskära bladen.

På sommaren har Vipphortensia (H. paniculata), en mycket vit blomkrona som så småningom blir gula. På slutet av vintern eller tidigt på våren, beskär för att extrahera förbrukade blommor och tunna eller skära vinstocken.

Vidjehortensia (H. arborescens ) kan också beskäras på vintern eller tidigt på våren.

Beskärning av klätterhortensia (H. anomala) är normalt inte nödvändigt, men ibland kan det behövas för att hålla de färskare skotten i schack.

Att odla hortensior är lätt, liksom att ta hand om dem. Varje år kommer de här vackra buskarna att duscha dig med härliga blommor som transporterar dig tillbaka till din barndom.

Köp en Horensia på plantagen här!

2 kommentarer till “Hortensia – Skötsel & omplantering”

  1. Lättskött????? Fick i present en underbart rosa hortensia. Planterade ut den i rabatten. Jodå otroligt fint bladverk varje vår fast lite sent. Men blomning icke. Klippte ner den ett år. Lät den vara förra året. Ingen skillnad inte ett spår av blommor. Vad gör jag för fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *