Hoppa till innehåll

Hur långt efter kan man ta dagen efter piller

Hur långt efter kan man ta dagen efter-piller?

Dagen efter-piller är en form av akut preventivmedel som används för att förhindra oönskad graviditet efter oskyddat samlag eller om en vanlig preventivmetod har misslyckats. Men hur långt efter kan man ta dagen efter-piller för att det fortfarande ska vara effektivt? Vi dyker djupare för att svara på den frågan.

Viktigt att veta om dagen efter-piller

Typ av piller Effektivitet Senast efter sex
Levonorgestrel (NorLevo, Postinor) 84-94% 72 timmar
Ulipristalacetat (ellaOne) 95-98% 120 timmar

Det finns två huvudtyper av dagen efter-piller: Levonorgestrel (som finns i märken som NorLevo och Postinor) och Ulipristalacetat (som finns i ellaOne). Effektiviteten och tidsramen för att ta dessa piller varierar, och det är viktigt att veta skillnaden för att maximera chansen att förhindra en graviditet.

Levonorgestrel (NorLevo, Postinor)

Levonorgestrel-pillret är effektivt upp till 72 timmar (3 dagar) efter oskyddat samlag. Effektiviteten varierar dock mellan 84-94% baserat på när det tas i förhållande till det oskyddade samlaget. Ju snabbare du tar pillret efter samlaget, desto större chans har du att förhindra en graviditet.

Ulipristalacetat (ellaOne)

Ulipristalacetat-pillret anses vara den mest effektiva formen av dagen efter-piller och kan tas upp till 120 timmar (5 dagar) efter oskyddat samlag. Effektiviteten ligger på cirka 95-98%, vilket är anmärkningsvärt högt jämfört med levonorgestrel-pillret.

Övriga faktorer att tänka på

  • Var medveten om att ingen metod för akut preventivmedel är 100% effektiv.
  • Dagen efter-piller påverkar inte din förmåga att bli gravid i framtiden.
  • Om du kräks inom tre timmar efter att ha tagit pillret kan det bli mindre effektivt och du bör kontakta din läkare för rekommendationer.

Sammantaget är det viktigt att ta dagen efter-piller så fort som möjligt efter oskyddat samlag för att öka chansen att förhindra oönskad graviditet. Var medveten om skillnaderna mellan levonorgestrel- och ulipristalacetat-piller, och välj det som passar din situation bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *