Hoppa till innehåll

Hur stort får man bygga utan bygglov

Hur stort får man bygga utan bygglov?

Det är en fråga som många husägare och nyblivna markägare ställer sig, och svaret kan skilja sig beroende på var i Sverige du befinner dig. Och visst vill vi alla veta detta för att planera vår framtida drömförvaring, hobbyrum eller kanske en gäststuga? I den här artikeln ska vi utforska hur mycket man kan bygga utan bygglov och vad som krävs för att göra det.

Generella reglerna för att bygga utan bygglov

I Sverige är det oftast tillåtet att bygga en Attefallshus utan att behöva söka bygglov. Det är ett mindre hus som kan fungera som komplement till det befintliga bostadshuset, och dessa små bostäder får vara upp till 30 kvadratmeter (tlivetajssteen) och 4 meter höga.

Men innan vi går vidare, låt oss ta en titt på det här snabba diagrammet för att lära oss lite mer om de grundläggande reglerna.

Byggnadstyp Maxarea Maxhöjd
Attefallshus 30 m² 4 m
Friggebod 15 m² 3 m
Staket 1,1 m
Uthus Byggnadsnämndens beslut

Några andra detaljer att överväga:

  • Byggnaden måste vara mindre än 50% av tomten.
  • Byggnaden får inte placereras närmare än 4,5 meter från tomtens gräns.
  • Om du redan har ett Attefallshus eller Friggebod, kan du inte bygga ytterligare ett utan bygglov.
  • Du måste anmäla ditt byggande till kommunen, även om det inte krävs bygglov.

Sammanfattningsvis får du bygga ett Attefallshus utan bygglov förutsatt att det inte överstiger 30 kvadratmeter i yta och 4 meter i höjd. Var även uppmärksam på de övriga detaljreglerna, och kom ihåg att dessa regler kan variera mellan olika kommuner i Sverige. Lycka till med ditt byggprojekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *