Kliar i halsen hosta på natten

Varför kliar det i halsen och hostar på natten?

Att känna kliande eller irriterad i halsen samt hosta på natten är vanliga problem som många människor kan uppleva. Ibland kan du märka att dessa symtom endast uppstår när du försöker sova, vilket kan vara väldigt frustrerande. Men varför händer detta? Och vad kan du göra för att lindra besvären? Låt oss ta reda på det!

Orsaker till kliande hals och hosta på natten

Det finns flera möjliga orsaker till att du upplever kliar i halsen hosta på natten, några av de mest troliga är:

OrsakFörklaringLösning
AllergierAllergener som damm, pollen eller djurhår kan irritera luftvägarna och halsen.Identifiera och undvik allergener, ta allergimedicin om så behövs.
Torra luftLuften inomhus kan vara torr, särskilt under vintermånaderna, vilket kan leda till irritation i halsen och hosta.Skaffa en luftfuktare eller ha en skål med vatten i rummet för att öka luftfuktigheten.
Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD)Magsyra återflödar till matstrupen och halsen orsakar irritation och hosta, särskilt under natten.Tala med din läkare och få rätt behandling (t.ex. halsbrännesläkemedel).
Förkylning och influensaInfektioner kan leda till ökad produktion av slem, vilket i sin tur orsakar hosta och obehag i halsen.Vila, drick mycket vätska och ta symptomlindrande medicin för att lindra besvären.

Hur kan man få bukt med kliar i halsen och hosta på natten?

  • Drick en varm kopp te innan du går och lägger dig för att lugna och återfukta halsen.
  • Prova halssugtabletter eller halsspray för att lindra irritationen och minska hostan.
  • Om din hosta är våldsam och stör sömnen kan du prata med din läkare om att ta hostdämpande medicin.
  • Stress kan bidra till att förvärra symtomen, försök att varva ner och koppla av innan du går och lägger dig med hjälp av avslappningstekniker eller meditation.

Att hålla reda på vad som verkar utlösa din kliar i halsen hosta på natten och att försöka hantera dessa orsaker kan hjälpa dig att förbättra din sömn och känna dig mer utvilad dagen efter. Om dina besvär kvarstår trots att du har provat olika lösningar, är det viktigt att tala med en läkare för att få rätt diagnos och behandling.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla