När ska man ta dagen efter piller

När ska man ta dagen efter piller? Det är en viktig fråga – och en situation som många människor kan hamna i. Självklart är det bäst att använda någon form av preventivmedel för att undvika oönskad graviditet, men ibland händer det att kroppen kommer överraskande.

När är det bäst att ta dagen efter piller?

Dagen efter piller, också kallat akut p-piller, bör tas så snart som möjligt efter oskyddat samlag. Idealiskt sett bör det tas inom 12-24 timmar, men det kan vara effektivt upp till 72 timmar efter samlaget. Det är dock viktigt att komma ihåg att dagarna efter pillren inte är lika säkra som andra preventivmetoder, så att försöka använda dem som primär preventivmetod rekommenderas inte.

Vad du behöver veta om dagen efter piller

Var kan man köpa dagen efter piller?Hur mycket kostar dagen efter piller?Vilka är potentiella biverkningar?
Apotek, receptfrittCa 150-300 SEKKräkningar, huvudvärk, trötthet
Bukvärk, ömma bröst
Förändrad menscykel
Sällsynta: allergiska reaktioner

Kan någon använda dagen efter piller?

För de flesta kvinnor är dagen efter piller en säker och effektiv metod för att förhindra oönskad graviditet. Dock är det inte rekommenderat för de som redan är gravida, ammar eller har vissa hälsoproblem. Det är också viktigt att komma ihåg att dagen efter-pillret inte skyddar mot sexuellt överförbara infektioner (STI).

  • Observera: Om du är osäker på om du bör ta dagen efter piller, kontakta din läkare eller vårdcentral för råd och information.

Så när ska man ta dagen efter piller? Ju tidigare, desto bättre! Men kom ihåg att förebyggande åtgärder är alltid bäst, så se till att du har en säker och pålitlig preventivmetod på plats för att skydda dig och din partner mot oönskad graviditet.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla