Sår i rumpan som inte läker

Sår i rumpan som inte läker – Vad kan det vara?

Har du någonsin undrat varför vissa sår i rumpan inte läker? Är det något allvarligare än bara ett irriterande problem? I den här artikeln kommer vi att dyka djupt in i detta ämne och utforska möjliga orsaker, symtom och behandlingar för sår i rumpan som inte läker.

OrsakSymtomBehandling
HudirritationRödhet, klåda, svullnad.Krämer, salvor, god hygien.
FistlarSmärta, obehag, variga urladdningar.Kirurgi, antibiotika, smärtlindring.
PilonidalcystorRöda, ömma knölar vid svanskotan, varbildning.Dränering, antibiotika, kirurgi.
HemorrojderSmärta, klåda, blödning.Hemmabehandling, krämer, medicinering.

Orsaker till sår i rumpan som inte läker

Det finns flera möjliga orsaker till dessa sår i rumpan, och det är viktigt att identifiera dem för att få rätt behandling. Några av de vanligaste orsakerna är:

  • Hudirritation: Det är inte ovanligt att få hudirritation i området runt rumpan på grund av kläder, tvål eller svett. Om du har känslig hud i det här området kan det vara mer benäget att utveckla sår.
  • Fistlar: En fistel är en onormal förbindelse mellan två kroppshåligheter eller mellan en kroppshålighet och ytan av huden. Analfistlar kan orsaka sår i rumpan som inte läker.
  • Pilonidalcystor: En pilonidalcysta är en böld eller en samling av pus som vanligtvis bildas vid svanskotan (basen av ryggraden). Om den blir infekterad kan den orsaka smärtsamma sår i området.
  • Hemorrojder: Hemorrojder är åderbråck i analområdet som kan orsaka smärta, klåda och blödning, vilket kan leda till att sår utvecklas.

Behandling av sår i rumpan som inte läker

Beroende på orsaken till såren finns det olika behandlingsalternativ. Om huden är irriterad ska du undvika att använda tvål och tvättmedel som kan irritera huden ännu mer och istället använda en mild, oparfymerad tvål. Det kan också hjälpa att applicera en hudkräm eller salva som är särskilt utformad för att lugna irriterad hud och främja läkning.

För mer allvarliga problem såsom fistlar och pilonidalcystor kan kirurgi vara nödvändigt. Sök medicinsk rådgivning om du misstänker att du har något av dessa tillstånd för att få en korrekt diagnos och behandling.

Hemorrojder kan behandlas med hjälp av över diskens mediciner, och i vissa fall underlättar hemmabehandlingar som att sitta i varmt vatten och ändra kosten för att undvika förstoppning.

Slutligen, om du lider av sår i rumpan som inte läker, är det viktigt att söka läkarvård för att säkerställa

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla