Tips mot torra slemhinnor i underlivet

Vad är torra slemhinnor i underlivet?

Om du märker att ditt underliv känns irriterat och torrt kan det bero på att du har drabbats av torra slemhinnor i underlivet. Det är något som många kvinnor upplever någon gång i livet, men det finns bra tips för att behandla och motverka symptomen.

Orsaker till torra slemhinnorVanliga symtomTips för att förebygga
Hormonella förändringarKlådaAnvänd milt tvättmedel
ÅlderSmärta vid samlagSmörj med intimkräm
Överdriven tvättningÖkad känslighetDricka tillräckligt med vatten
MedicineringIrritationFuktighetsbevarande hygienprodukter

Tips för att lindra besvär med torra slemhinnor i underlivet

1. Återfuktande kräm eller gel

Använd en intimkräm eller gel som är anpassad för känslig hud och innehåller återfuktande ingredienser. Det finns receptfria produkter på apoteket.

2. Anpassa ditt tvättmedel

För att minska irritationen kan det vara bra att byta till ett milt och oparfymerat tvättmedel för underlivet. Använd inte produkter med starka dofter eller kemikalier.

3. Vatten, vatten och åter vatten

Drick tillräckligt med vatten och håll dig hydrerad. Det hjälper kroppen att fungera bättre och kan även motverka torra slemhinnor i underlivet.

4. Använd hygienprodukter med fuktighetsbevarande egenskaper

Som sagt är det viktigt att använda produkter som är snälla mot ditt underliv. Välj bomullsunderkläder och byt tamponger och bindor regelbundet för att förebygga irritation och torrhet.

Sök hjälp om besvären inte går över

Om dina besvär med torra slemhinnor i underlivet inte går över, kontakta din gynekolog eller vården för att få hjälp med utredning och eventuell behandling. Det finns många möjliga orsaker och behandlingar, och det är viktigt att du får rätt hjälp för att hantera dina symtom.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla