Tyngdtäcke och des fördelar

Bild på en tjej som sover

Tyngdtäcken har används under en väldigt lång tid inom vården med mycket goda resultat i behandlingar mot diverse psykiska besvär. Ett tyngdtäcke är egentligen ett vanligt täcke med en liten twist. Det man gör är att man syr fast olika vikter i täcket som gör det mycket tyngre.

Fördelarna med vikttäcken är många och vi ska nämna de största av dessa. När man använder ett vikttäcke så lägger den sig runt kroppen på ett mycket följsamt och behagligt sett som känns ungefär som en varm kram. Detta utlöser serotonin & oxytocin vilket är våra må bra hormoner. Dessa hormoner gör även att vi tillverkar mer melatonin som är vårt naturliga sömnhormon. Melatoninen får oss känna större lugn och ro, den tillåter oss att somna lättare och sova djupare. Läs mer om tyngdtäckets forskning här!

Lista på fördelar:

  • Bättre sömn
  • Somna lättare
  • Bli mer hälsosam
  • Vakna upp mer utvilad

Olika typer av tyngdtäcken

Det finns en hel djungel med olika tyngdtäcken och det är ofta svårt att veta vad skillnaden mellan dessa är. Det finns egentligen två olika typer av tyngdtäcken och det är bolltäcken och kedjetäcken.

Bolltäcke

Dessa täcken har som rubriken lyder insydda bollar i täcket som ger täcket dess vikt. Dessa bollar brukar vara gjorda av glas, granulat eller plast och är mycket följsamma runt kroppen. Bolltäcken är den typer som används mest på privat markanden.

Kedjetäcke

På dessa täcken så syr man fast kedjor eller metall ringar i innertyger av täcket och det är detta som ger täcket dess tyngd. Kedjetäcken är generellt inte lika följsamma som bolltäcken men dessa är mest populära att använda inom vården.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla