Vad kostar det att skilja sig

Vad kostar det att skilja sig?

Att skilja sig kan vara en svår och känslomässig process, men det är också viktigt att veta vad det kostar att skilja sig i Sverige. I detta inlägg ska vi svara på några vanliga frågor kring kostnader för att skilja sig.

Grundkostnader för att skilja sig

De grundläggande kostnaderna för en skilsmässa är ansökningsavgiften. Denna avgift betalas till Skatteverket för att de ska behandla ärendet.

KostnadBeloppBetalning
Ansökningsavgift900 SEKTill Skatteverket
Mediator2 000 – 5 000 SEK per sessionTill mediationsföretag
Juridisk rådgivning/Advokat1 000 – 3 000 SEK per timmeTill advokatsfirma
Boende & försörjningVarierandeMellan parterna

Vänligen observera att dessa kostnader är riktvärden och kan variera beroende på individuella omständigheter.

Extra kostnader vid skilsmässa

  • Mediation: Om parterna inte kan komma överens om hur tillgångarna ska delas eller hur barnens vårdnad ska ordnas, kan de behöva anlita en mediator. Kostnaderna för detta varierar och betalas vanligtvis av både makar.
  • Juridisk rådgivning: Om det finns komplicerade juridiska frågor, kan parterna behöva anlita en advokat. Kostnaden för detta varierar beroende på advokatens erfarenhet och ärendets svårighetsgrad.
  • Boende och försörjning: Under skilsmässoförhandlingarna kan det uppstå kostnader för boende och försörjning för en eller båda parter, om de av någon anledning inte längre kan bo tillsammans.

Sammanfattning

Vad kostar det att skilja sig? Det beror på många faktorer, som t.ex. om ni behöver anlita en advokat, eller om ni kan komma överens själva. Grundavgiften är 900 SEK, men ytterligare kostnader kan tillkomma. Det är viktigt att vara medveten om dessa kostnader, så man kan förbereda sig både ekonomiskt och emotionellt inför en skilsmässa.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla