Hoppa till innehåll

Fritidslån – en snabb genomgång

Om du drömmer om att köpa en båt till sommarstugan eller skaffa en friggebod så att dina vänner och familj ska kunna komma och hälsa på så kan ett fritidslån vara ett sätt att göra det möjligt. Samtidigt så kan det vara lite nervöst inför att man tecknar upp sig på ett lån och det är inte ovanligt att man har en del frågor.

I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb genomgång på vad fritidslån är för någonting, vad det kan användas till och vad som är viktigt att tänka på. Förhoppningen är att du efter den här artikeln har fått lite matnyttig information som kan hjälpa dig i ditt beslut.

Vad är fritidslån?

Fritidslån är en form av privatlån som ofta gör det möjligt att låna upp till 600 00 kronor. Dessa pengar är då öronmärkta för olika köp i fritidsintresse. Det kan handla om ett båtköp, renovering av fritidshus, köp av bil och mycket annat.

Tas fritidslån med säkerhet?

Det går att ta fritidsslån med säkerhet och utan säkerhet. Tecknar man upp sig på ett så kallat blancolån så betyder det att man lånar pengar utan någon form av säkerhet. Lån utan säkerhet gäller i regel för lite mindre summor och används därför oftast när det rör sig om mindre utgifter som ska betalas.

Fritidslån med säkerhet kan gälla för mycket större summor och när det kommer till säkerheten så varierar det ofta. Om det till exempel handlar om ett köp av motorcykel så kan själva motorcykeln användas som säkerhet och det är inte ovanligt att man belånar sommarstugan eller liknande för att kunna möjliggöra för att låna större summor.

Ränta på fritidslån

Detta varierar kraftigt beroende på hur din kreditvärdighet ser ut, vilken kontantinsats du kan lägga och vilken långivare du väljer att vända dig till. I regel så ligger dock räntan på runt 4 – 11%, någonting som är konsekvent kring privatlån, bil och fritidslån.

Detta räknas bland annat ut genom någonting som heter UC. UC står för upplysningscentralen och är ett kreditvärdesbolag som arbetar med att ta fram kreditvärdighet hos potentiella låntagare. UC sammanställer information kring ens lånehistorik samt hur punkligt man betalar av olika lån. Detta är sedan en faktor som spelar in på hur hög räntan blir. Andra saker som kan spela in är hur mycket pengar man lånar och under hur lång tid man ämnar att betala tillbaka lånet på.

Det är viktigt att göra en jämförelse 

Eftersom räntan varierar så mycket så är det väldigt viktigt att man först och främst gör en jämförelse av olika långivare och deras villkor för fritidslån. På så sätt så kan man hitta ett lån som är så billigt och eftersom det handlar om ganska mycket pengar i slutändan så är det väl värt att lägga ner lite extra tid på detta för att se till att det blir så bra som möjligt.

 Istället för klicka sig runt bland olika hemsidor så är istället bättre att använda sig av en jämförelsesida såsom Enklare.se. Där samlas information och erbjudanden från olika långivare på en och samma plats och det är mycket lättare att skaffa en överblick. Om du är intresserad av den här tjänsten, som är helt gratis och inte kommer med några krav, så är det bara att klicka på länken för att se fritidslån via Enklare. Där kan du även se en fritidslånkalkyl som gör det lättare att räkna på lånet som helhet.

Innan du väljer att låna

Innan du väljer att låna så är det väldigt viktigt att du har satt dig ner och räknat på alla kostnader som kan uppstå med lånet. Det är väldigt lätt hänt att man drömmer sig bort till soliga eftermiddagar på sin nya båt utan att verkligen tänka igenom sitt beslut. Att räkna och budgetera för den extra kostnaden är en förutsättning för att det ska bli så bra som möjligt.

Se också till att inte låna för mer än vad du faktiskt har råd med. Att överbelåna sig är en väldigt vanlig ekonomisk fälla och även om den där nya motorcykeln kan locka något enormt så kan det istället vara bättre att vänta tills man faktiskt har råd med det.

 
Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *