Upptäck barnet i dig med ett luftgevär

En bild på ett luftgevär
BESTÄLL ETT LUFTGEVÄR

Ett luftgevär är ett gevär som bygger på samma teknik som luftpistoler, där projektiler skjuts ut ur geväret med kraften av luft eller någon slags gas. På så sätt skiljer sig luftgevär från vanliga gevär, där mekanismen är en annan.

I de flesta luftgevär används någon form av metall projektiler som ammunition, men även små pilar och liknande kan förekomma. Om man ska köpa ett luftgevär för hobby- och fritidsbruk är det dock vanligt att projektilerna är gjorda av plast av något slag, av säkerhetsskäl. Eftersom lufttrycket är så högt i ett luftgevär skjuts ammunitionen ut mycket snabbt ur dessa gevär. 

Vad kan man använda luftgevär till?


Ett luftgevär har flera olika användningsområden, som jakt, fritidsskytte, skadedjurshantering samt tävlingsskytte av olika slag.

I tävlingsskytte är det vanligt att man ska träffa silhoutter eller tavlor, i varje fall om skyttet sker i någon mer organiserad form. Även andra former av tävlingsskytte med luftgevär förekommer dock.

Kaliber på luftgevär


Det förekommer flera olika kaliber på luftgevär. Några av de vanligaste är:

  • .177, som motsvarar 4.5 mm. Används ofta i officiella tävlingar.
  • .20, som motsvarar 5.0 mm. Vanligt i Europa, men knappt någon annanstans.
  • .22, vilket motsvarar 5.5 mm., som används för att jaga smådjur.
  • .25, vilket motsvarar 6.35 och är den största möjliga kalibern.

Hur väljer man det luftgevär som passar en bäst?


Eftersom alla föredrar olika luftgevär är det viktigt att man i samband med att man ska köpa luftgevär själv undersöker olika möjligheter och avgör vad man själv tycker egentligen är bäst. De viktigaste faktorerna för de flesta är dock längden på luftgeväret samt dess vikt, så detta är saker vi rekommenderar att du tittar extra noga på när du ska välja luftgevär.

Säkerställ att du kan hålla geväret på ett bekvämt sätt i en 90-graders vinkel från kroppen utan att du behöver stödja dig på något, då är vikten och längden perfekt för dig! Om det är så att ställningen inte känns helt bekväm, eller om det känns vingligt och ostadigt, prova lite kortare och lättare varianter tills du hittar den perfekta.

Tänk på att du kommer att skjuta med din dominanta hand, dvs. den högra handen om du är högerhänt och den vänstra handen om du är vänsterhänt. Även detta kan nämligen göra att olika varianter är olika passande för dig.

Det är även viktigt att fråga som mycket man kan om geväret det gäller. Alla luftgevär har nämligen sina små egenheter, även de helt nya, så säkerställ att du till fullo förstår vad som skiljer just det luftgevär du tittar på från andra innan köp.

Fundera även på vad som är viktigast för dig vid skytte: snabbhet eller effekt. Ju större ammunition du använder, desto långsammare blir nämligen vapnet, och även mindre pricksäkert, men stor ammunition har den fördelen att effekten är större. Vad som egentligen är viktigast beror därför på vad du ska ha luftgeväret till.

Vart ska man då köpa sitt luftgevär?

Vart ska man då köpa sitt luftgevär?


I vårt tycke är det bästa stället att köpa luftgevär på olika nätbutiker som säljer dem. På nätet är nämligen både utbudet och priserna bättre än i de flesta fysiska butiker, då det är lättare för en nätbutik att lagerhålla flera olika modeller, och eftersom det kostar betydligt mindre att driva en nätbutik än en fysisk butik.

Om du inte känner till nätbutiker som säljer luftgevär sedan innan går det snabbt att hitta dessa butiker med hjälp av sökmotorer, så ta sökmotorerna till hjälp och sök helt enkelt på “luftgevär” för att hitta de bästa butikerna av det här slaget.

Även en del hobbybutiker runt om i landet, samt butiker som t.ex. Jula och Hobbex kan ha luftgevär till bra priser, men oftast rör det sig då om lite enklare modeller, så att handla där passar inte så bra för den som redan har lite erfarenhet av luftgevär, utan dessa alternativ är främst bra för dig som är nybörjare.

Några nätbutiker som säljer luftgevär


Några nätbutiker som är kända för att ha ett bra sortiment av just luftgevär är bland annat:
PN Jakt
luftgevär.net
Jaktbutiken
Cabom
Umearc.

Tillbehör att köpa till luftgeväret


Ett bra kikarsikte gör det mycket enklare att pricka rätt, så ett riktigt bra kikarsikte kan vara en bra investering för dig som tror att du kommer att använda geväret en hel del.

Det är vanligt att man köper till siktet i efterhand, även om vissa återförsäljare av luftgevär även säljer färdiga paket där detta ingår. Använd dock aldrig ett sikte som inte är avsett för just luftgevär på geväret, då är det nämligen lätt hänt att siktet går sönder eftersom balansen och styrkan inte stämmer överens med det ursprungliga användningsområdet.

Ett tips för dig som inte vill spendera så mycket pengar på ditt första luftgevär


Om det är så att du tycker att de luftgevär du ser i olika butiker är för dyra, bör du tänka på att det emellanåt går att hitta riktigt bra luftgevär begagnat också, t.ex. på Tradera och Blocket.

Köp dock inte de allra billigaste luftgevären begagnat, det kan nämligen tyda på att geväret vid något tillfälle skruvats isär, vilket givetvis påverkar skicket väldigt mycket.

Källor med bra info om luftgevär:

luftgevär.net – Hemsida som har mycket utförlig information om luftgevär

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla