Hoppa till innehåll

Vill du börja spela golf? – Läs vår upplevelse

Bild på en golfbana

Förra året bestämde jag och Fredrik att vi skulle komma igång med golf. Efter en del påtryckningar från vänner samt att det kryllar av golfbanor i Stockholmsområdet så kände vi att det var dags att testa på den här sporten.

Många tror säkert att golf är en enkel sport som egentligen bara går ut på att slå till bollen. Men när man väl kommer igång så inser man att golf inte är helt enkelt och vi förstod rätt så snabbt att det förmodligen kommer krävas många timmars träning innan man får in känslan och precisionen för slagen.

Hur kommer man igång med golf?

Golf är en tidskrävande sport som kräver en hel del engagemang och motivation, speciellt i början när man behöver få in rätt grundteknik.

Vi började med att åka till en driving range vilket är ett träningsfält där man får stå på en konstgjord gräsplatta med en hink golfbollar och slå ut emot ett öppet fält. En hink bollar kostar inte mer än ett tio-tal kronor och har man inte egna klubbor brukar det oftast gå bra att hyra klubbor i receptionen.

Men golf handlar inte bara om att slå långt och rakt utan även närspel som puttning eller inspel mot green är en stor del av sporten. Därför rekommenderar vi att även spendera mycket tid i början att träna just närspelet.

På i stort sett alla golfbanor finns ett dedikerat träningsområde där man kan öva allt från att putta, till inspel men också träna brunkerslag ifall man hamnar i en sandbunker.

Vi som många andra tycker att det är roligare att slå de långa slagen på rangen, men vi har märkt att vi spelar den bästa golfen när närspelet fungerar. Så därför rekommenderar vi att ändå lägga mycket tid på att träna närspel.

Grönt kort och Handicap 54

En bild på ett grönt kort inom golf

För att få spela på golfbanor så krävs det att man har tagit ett grönt kort vilket man får tillgång till när man har ”tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper”. Att vistas på en golfbana kräver faktiskt en del teoretisk kunskap samt vett och ettiket.

För att erhålla de praktiska kunskaperna till det gröna kortet eller handicap 54 så krävs att man har tagit lektioner eller en nybörjarkurs hos en professionell golftränar som ofta finns på golfklubben.

En sådan kurs tar normalt sett inte mer än en dag och ger faktiskt mycket goda kunskaper i hur man slår de olika slagen och vad som kan vara bra att tänka på i olika situationer.

När det kommer till teori så ska man klara av ett webbaserat kunskapstest där allt från golfregler till golfvett testas. Något som vi tyckte var positivt är att testet är öppen bok och man får göra om testet vid upprepade tillfällen tills man klarar provet.

Källa : https://golf.se/globalassets/golf-i-sverige/forbundsmotet/fm-2019/utkast-proposition-1–nytt-regelverk-for-gront-kort.pdf

Om man inte har ambition att ta ett grönt kort men ändå vill spela på en golfbanan så finns det mindre övningsbanor eller pay & play golfbanor vilket innebär att alla utövare oavsett om man har grönt kort eller inte kan spela golf på denna bana. I just Stockholmsområdes finns det gott om pay & play banor där vi rekommenderar att söka på internet för att hitta närmaste banan.

Medlemskap

Bild som visar hur man blir medlem i en golfklubb

När man har tagit sitt gröna kort så kan det vara en bra idé att införskaffa ett medlemskap hos en golfklubb vilket också är obligatoriskt för att få spela på fullvärdiga golfbanor. Här finns det olika varianter på golfmedlemskap.

Antingen kan man skaffa sig ett fullvärdigt medlemskap vilket innebär att man betalar en årlig summa för att sedan få spela gratis på golfbanan för resten av säsongen. Det här är ofta ett något kostsammare alternativ men som lönar sig ifall man spelar mer än 10-15 golfrundor på en säsong.

Om man istället vill ha ett billigare alternativ vilket är önskvärt i början innan man vet hur ofta man kommer spela så kan man istället investera i ett så kallat greenfee medlemskap. Det här innebär att man betalar en mindre summa för att få ett aktivt medlemskap hos en golfklubb men att man däremot måste betala för varje golfrunda man spelar.

Golfutrustning

Golfutrustning

När man spelar golf så behöver man ha sin egna golfutrustning. Det krävs ganska mycket utrustning för att komma igång där man behöver allt från golfklubbor, golfbag, golfbollar och golfhandske.

När man är helt ny till sporten så finns det praktiska golfpaket eller golfset som är ett nybörjarvänligt paket där man får både golfklubbor och golfbag i ett och samma köp.

Då golfutrustning kan vara ganska kostsamt så rekommenderar vi att börja investera i mindre antal klubbor och billigare golfutrustning innan man vet hur ambitös man vill vara med sporten. När man börjar få in grunderna och bli en bättre utövare så kan man uppgradera och köpa bättre och mer avancerad utrustning.

Tips till nybörjare

Om man vill komma igång med golf så tipsar vi om att åka till en driving range, hyra klubbor av receptionen och testa på att slå en hink med golfbollar.

Testa därefter lite närspel och puttning för att få in alla delarna och momenten i sporten. Om man känner att det var givande så kan man absolut investera i ett golfset samt ta en nybörjarkurs för att komma igång på riktigt.

Videon nedan förklarar vad du behöver göra för att ta ett grönt kort:

Vanliga frågor – FAQ


Är det dyrt att börja med golf?

Golfutrustning

Faktum är att det är billigare än många andra typer av friidrott. Av de tio främsta sporterna som Riksidrottförbunet har undersökt är golf den tredje billigaste!

En av fördelarna med den nuvarande marknaden för golfutrustning går att få tag på rätt billigt via andrahands försäljning!

Tar golf upp mycket tid?

Ja, det tar ungefär fyra timmar att spela 18 hål. På mindre än två timmar kan du spela nio hål. En halvtimme på rangen är allt du behöver för att träna lite.

Golf ger dig flexibilitet att bestämma hur mycket tid du vill lägga ner på att spela eller träna.

Måste man ha en viss ålder för att börja spela golf?

Du kan börja spela golf i vilken ålder du vill. Det viktigaste är att anpassa svårighetsgraden till din talang.

Golfkurser för barn & ungdomar finns mellan 8 och 12 år som med hjälp av humor och hinder hjälper dem att behärska spelet.

Hur funkar det med spelprovet?

När du har klarat teorin tar du examen. Det enda som krävs är att du spelar en niohålsrunda på en plats som du väljer.

Du måste genomföra rundan på ett visst antal slag, och golfklubben kan hjälpa dig att få det gröna kortet som bevis för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *