Chopchop – den nya tidens snabbmat på världens äldsta koncept!

Chop Chop

Det är inte alltid lätt att spåra vår mats historia. Hur kan man egentligen veta vad människor åt för 200, 2 000 eller 20 000 år sedan? För traditioner som går några hundra år tillbaka i tiden så går det fint att läsa sig till vad man åt. Vi vet att man i alla tider har ätit gröt, att man kryddade vinet för att dölja dålig smak och lukt och att man under åttiotalet var galna i märkliga kött, frukt och curry-blandningar som den berömda ugnskassler med ananasskivor. 

Men vad åt man för några tusen år sedan, innan det fanns någon som petade ner favoritrecepten i skrift? Lite kan man faktiskt läsa ut från hur tänderna har slitits. Ja, först måste man förstås hitta ett skelett från rätt tid, och tyvärr får man bara en väldigt grov bild av matvanor genom att studera slitningarna av tandytan. Åt man mycket eller lite kött, åt man nötter eller mycket växter? Den typen av information ger bara en suddig bild av mattraditionerna. Mer information får vi från gamla maträtter som på ett nästan magiskt sätt har bevarats genom årtusendena. 

Det finns något så fantastiskt som matarkeologer. Forskare som ägnar hela sina liv åt att förstå hur matkulturer utvecklats genom tiderna. Med hjälp av forskarna vet vi att man antagligen började odla säd för över 10 000 år sedan och att man gjorde pasta för minst 4 000 år sedan i Kina. Pasta, eller nudlar, är den äldsta bevarade maträtten vi känner till, och den verkar inte tappa i popularitet om man tittar på moderna snabbmatskedjor som Chopchop!

Mycket började i Asien speciellt i Kina!

Mycket började i Asien speciellt i Kina!

Det var inte bara pastan som kineserna verkar ha varit först med. Kineserna verkar har varit långt före oss i Europa med det mest, som kompassen, krutet och boktryckarkonsten för att nämna några uppfinningar. Det kanske inte är så konstigt att mycket av vår mat också har sitt ursprung i kluriga kinesers kök!

Det asiatiska köket var länge främmande för oss svenskar. Nog för att fyra små rätter gjorde sitt intåg på svenska restauranger under 1970-talet, men fyra små rätter är en konstig hitte-på-korsning mellan svensk mattradition och kinesiska smaker, lite som nutidens tacos. Svenska tacos kan man inte hitta i Mexico, som brukar sägas vara ursprungsland, den svenska tacosen är just väldigt svensk!

Med tiderna förändras också svenskarnas smak. Idag är många redo för att verkligen äta mat från andra kulturer, på det sätt som maten smakar på sin hemmaplan. Det har den nya asiatiska snabbmatskedjan Chopchop tagit vara på. Chopchop tar den mångtusenåriga asiatiska mattraditionen och serverar den som ett nytt fräscht snabbmatsalternativ längs de svenska motorvägarna. 

Har den asiatiska snabbmaten en chans mot hamburgerjättarna?

Lyckas då Chopchop att kila in sig i snabbmatsvärldens stenhårda konkurrens? Vem vill kasta i sig ris och en skål med bambukött när man kan välja en hamburgare med plusmeny? 

Jodå, det är många som gillar Chopchops mat och koncept. Företaget startade upp 2011 och har växt lavinartat. Idag har snabbmatskedjan 36 matstopp från Chophop Borlänge till Chopchop Strängnäs, Chopchop Norrköping och Chopchop Kalmar. Med 36 välbesökta restauranger är inte företaget längre någon uppkomling, utan en central aktör. 

Några tusental års mattradition – är det konstigt att det smakar?

Några tusental års mattradition – är det konstigt att det smakar?

Tänker man då på att den asiatiska matkulturen var väl utvecklad när vi i Sverige fortfarande klubbade säl vid iskanten är det kanske inte så konstigt att de har hittat smakkombinationer som fungerar. Frågan är väl istället varför det tog sån himla tid för oss här i Norden att hitta rätt. Pastan anammade vi snabbt, den har varit i Sverige sedan 1600-talet när vi såg det franska hovet äta makaroner. 

Men de andra, lite mer speciella smakerna fick vänta fram till nu, och när det nu slår igenom med Chopchop-restaurangerna är det många som blinkar lite yrvaket och undrar varför man inte tänkte på det innan. Mat kan ju smaka riktigt bra på riktigt, det behöver inte vara en kladdig pizza som riskerar att smälta genom kartongen eller en hamburgare som inte går att hålla ihop kring alla feta såser som rinner ut på sidorna. 

Har man experimenterat med smaker, kombinationer, tillagningsvarianter, textur och lukt i några tusen år är det väl lite synd om man ska överge den konsten för en varmkorv med räksallad?

Den nya tidens snabbmat, lite bättre, lite långsammare!

Den nya tidens snabbmat, lite bättre, lite långsammare!

Nu verkar det som att fler tar efter konceptet med att snabbmat kan vara kvalitet, att även kvickt grillade hamburgare ska smaka schysst. Chopchop har satt en ny standard och vi kan nog vänta oss att se flera hänga på. Gör det något om maten tar en minut extra för att smaka lite bättre? Elbilen måste ju ändå laddas.

Hur kommer framtidens matarkeologer att se på våra dagars matkultur? Hur kommer forskarna att analysera den förändring som långsamt sprider sig längs med de svenska motorvägarna? Har vi ett paradigmskifte på gång där våra nya elbilar inte låter oss trycka ner korven för att komma fram snabbare, utan tvingar oss att sitta ner en stund för att verkligen äta och samtala och umgås? 

Det är nog få som skulle tvivla på att vi går in i nya tider med nya vanor och nya utmaningar. Oavsett om man vill satsa på köttmackor som doftar amerikanskt 50-tal, svensk husmanskost eller tusenårig pastakultur så kommer framtidens mat att förändras. Spännande!

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla